Nagrody

Aktualności

Nagroda na XXIX Targach Bliżej Zdrowia Bliżej Natury
8 marca na XXIX Targach Bliżej Zdrowia Bliżej Natury w KATOWICACH
otrzymalismy za nasze produkty nagrodę główną targów Drzewko Życia
wiecej

 

Nowości

SAMOPSZA

CHARAKTERYSTYKA
-Samopsza charakteryzuje się przeciętnie największym udziałem kwasów nienasyconych, które stanowią ok.83% sumy wszystkich kwasów.
-Samopsza charakteryzuje się bogatszym w porównaniu do pszenicy zwyczajnej i orkiszu składem mikro- i makroelementów, zwłaszcza Mg, Fe, Zn, Mn.
-Samopsza posiada kilkukrotnie wyższą zawartość karotenoidów, w szczególności luteiny i zeaksantyny, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie oka ludzkiego.
-Zawiera bardzo dużo białka, które charakteryzuje się korzystnym składem aminokwasowym dzięki większemu udziałowi aminokwasów egzogennych takich jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina oraz izoleucyna.

-Charakteryzuje się doskonałym składem kwasów tłuszczowych, gdyż dominują kwasy C18:2, C18:1 i C 16:0, stanowiące średnio 95% sumy wszystkich kwasów.

-Gliadyny zawarte w glutenie samopszy wykazują niską toksyczność co stwarza potencjalną możliwość
stosowania w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu.

Kup TERAZ

Nowy punkt sprzedaży: "ZAGRODA u CHMIELA"

Kalinówka 178  21-040 Świdnik

mapka_dojazdu_zenszen_Kalinowka

RZETELNA FIRMA


Rewolucja w ochronie naszej planety

Po wielu latach intensywnych badań japoński naukowiec, prof. Teruo Higa z uniwersytetu w Ryuku, dokonał niesamowitego wyczynu – połą czył najważniejsze szczepy bakterii tlenowych i beztlenowych, uzyskując w ten sposób bazę dla rozmaitych produktów znanych jako „Efektywne Mikroorganizmy". To unikatowa formuła o działaniu probiotycznym i antyutleniającym o niezwykłych i niemal nieograniczonych możliwościach zastosowania. Z książki dowiesz się, jak możesz: przywrócić żyzność swojej działki, wzmocnić odporność zwierząt i roślin , zwalczać chwasty, choroby i szkodniki, oczyszczać wodę w stawie, basenie czy toalecie, usuwać pleśń i brzydkie zapachy oraz poprawić zdrowie.

Jeżeli chcesz zakupić produkty EM napisz do nas Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. (Co  i ile oraz adres dostawy)

1. Czym są Efektywne Mikroorganizmy

Zjawisko EM można definiować na dwa sposoby: jako występującą w przyrodzie różnorodność efektywnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za równowagę biologiczną ekosystemu lub jako naśladujące i wzmacniające to współdziałanie, mieszane hodowle kultur bakteryjnych, wprowadzane do agro lub eko- systemu w celu przyspieszenia procesów jego biologicznej regeneracji np. procesów prochnicotwórczych w glebie.

2. Gdzie narodziła się technologia EM?

Naukowcy zajmujący się problemami rolnictwa od dziesiątków lat dyskutowali na temat zaszczepiania gleby pożytecznymi mikroorganizmami w celu stworzenia korzystniejszego środowiska mikrobiologicznego do uprawy roślin. Jednakże sama technologia i jej praktyczne zastosowanie zostały opracowane przez Prof.Teruo Higę z Uniwersytetu Ryukyus w Okinawie (Japonia).

3. Czy receptury preparatów EM zawierają egzotyczne lub genetycznie modyfikowane gatunki mikroorganizmów?

Nie, receptury EM nie zawierają egzotycznych ani modyfikowanych genetycznie gatunków mikroorganizmów, a jedynie te, które występują naturalnie w danym środowisku na kuli ziemskiej.

4. Skoro receptury preparatów EM zawierają tylko te gatunki mikroorganizmów, które naturalnie występują w danym środowisku, w czym tkwi tajemnica ich skuteczności?

Skuteczność EM opiera się na działaniu mikroorganizmów, które mogą koegzystować w mieszanych hodowlach i są ze sobą fizjologicznie kompatybilne. Gdy takie mieszane hodowle są wszczepiane z powrotem do ich naturalnego środowiska, okazuje się, że pożyteczne działanie składających się na nie szczepów, jest znacznie wzmocnione dzięki efektowi synergii.

5. Jakie mikroorganizmy są zawarte w preparatach EM?

Preparaty EM zawierają mieszankę różnych koegzystujących ze sobą mikroorganizmów. Główne rodziny to: bakterie kwasu mlekowego, bakterie fotosyntetyzujące i drożdże.

6. Co osiągamy stosując EM w uprawach rolniczych?

Udokumentowane doświadczenia naukowe dowodzą, że kultury EM potrafią:
niwelować pochodzące z gleby patogeny;

  • przyspieszać rozkład odpadków i szczątków organicznych;

  • zwiększać dostępność odżywczych składników mineralnych i przydatnych związków organicznych;

  • zwiększać aktywność pożytecznych mikroorganizmów;

  • wiązać azot atmosferyczny;

  • zmniejszać potrzebę stosowania nawozów sztucznych i pestycydów.

Kultury EM w pewien sposób naśladują efekt płodozmianu, który polega na przemiennej uprawie różnych gatunków roślin na danym obszarze, co owocuje regeneracją kultur pożytecznych mikroorganizmów żyjących w glebie.

7. Czy kultury EM są w stanie poprawić jakość odpadków organicznych?

Tak,- kultury EM są używane z dobrym skutkiem do szczepienia odpadków zarówno w gospodarstwach rolnych jak i w miastach. Likwidują one nieprzyjemne zapachy i przyspieszają procesy oczyszczania ścieków. Z sukcesem stosuje się kultury EM jako szczepionkę w kompostowaniu różnorakich odpadków organicznych.

8. Czy kultury EM działają w każdym typie gleby i przy uprawie wszystkich gatunków roślin?

Badania nad zastosowaniem EM zostały przeprowadzone na wielu różnych typach gleb i roślin, w bardzo zróżnicowanych warunkach ekologiczno-rolniczych. Rezultaty wykazały, że w większości przypadków użycie preparatów EM dało pozytywne rezultaty. Przy czym należy pamiętać, że proces regeneracji gleb jest procesem długotrwałym i może trwać kilka okresów wegetacyjnych.

9. Czy technologia EM może być uważana za substytut innych metod gospodarowania glebą?

Nie, EM nie jest substytutem innych metod gospodarowania glebą. Ta technologia wspomaga opymalizowanie najlepszych metod gospodarowania glebą, takich jak płodozmian, użycie organicznych ulepszaczy, uprawa konserwująca, recykling resztek plonów i biokontrola szkodników. Poprzez właściwe stosowanie preparatów EM można znacząco wzmocnić pożyteczne efekty powyższych działań. Dzięki użyciu technologii EM poprawia się wielkość i jakość plonów, żyzność i produktywność gleby oraz zmniejsza się potrzeba stosowania nawozów sztucznych i pestycydów.

10. Czy technologia EM posiada atesty dopuszczające jej użycie w uprawach organicznych?

Szczepionki mikrobiologiczne zazwyczaj znajdują się na listach preparatów dopuszczonych do użytku przez organy atestujące - IUNG Puławy, PZH, ma dopuszczenie do stosowanie w rolnictwie ekologicznym EM jest międzynarodową marką i wszystkie produkty spod tego znaku posiadają stosowne certyfikaty.

 

EFEKTYWNE MIKROORGANIZMY
W OGRÓDKU I NA DZIAŁCE

Preparat znany pod nazwą Efektywne Mikroorganizmy (EM®) został opracowany przez prof. Teruo Higa z Japonii.
Jest to szczepionka mikrobiologiczna składająca się z mieszaniny żywych kultur mikroorganizmów takich jak: bakterii kwasu mlekowego, drożdży i innych występujących powszechnie w środowisku naturalnym. 
Technologia uprawy oparta na monokulturze, nawozach mineralnych, wapnie i środkach ochrony roślin spowodowała ogólny spadek ilości pożytecznych mikroorganizmów glebowych niezbędnych do prawidłowej uprawy.
Zastosowanie preparatu EM stanowi swoisty zastrzyk odżywczy dla gleby, przywracający jej równowagę biologiczna i naturalną żyzność. 
Wprowadzone do gleby mikroorganizmy w korzystnych warunkach rozmnażają się lawinowo przetwarzając masę organiczną (resztki pożniwne, przyoraną słomę czy obornik) w urodzajną próchnicę, która jest magazynem substancji pokarmowych łatwo przyswajalnych dla roślin. Ponadto dzięki ich działalności powstają czynne związki biologiczne (enzymy, witaminy, antybiotyki i inne) chroniące rośliny przed infekcjami.
Regularne stosowanie EM przez kilka lat zastępuje różnorodność wprowadzaną przez płodozmian.

EM-Aktywny

Dostępny na rynku preparat EM-Aktywny  jest w formie koncentratu, który przed zastosowaniem należy rozcieńczyć wodą .

Praktyczne zastosowanie EM w uprawach skrzynkowych lub w uprawach pod rękawem foliowym.
Zastosowanie EM w uprawie i ochronie roślin sadowniczych.


Preparat EM-A stosujemy, gdy temperatura gleby wynosi powyżej 8oC, co stanowi minimum dla rozwoju mikroorganizmów (im wilgotniej i cieplej tym lepiej). EM to żywe kultury bakteryjne i nie mogą one ulec wysuszeniu, dlatego zaleca się wykonywać opryski w dni wilgotne, pochmurne, deszczowe lub bezpośrednio przed uprawą mechaniczną.

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.


STOSOWANIE TECHNOLOGII EM TM W HODOWLI BYDŁA

Stosowanie Technologii EMTM wpływa na: zwiększoną wydajność produkcji mleka i mięsa, poprawę dobrostanu zwierząt i zmniejszenie uciążliwości produkcji.

Efektywne Mikroorganizmy EMTM zapewniają:

· Lepsze przyswajanie paszy

· Zwiększoną zdrowotność zwierząt

· Ograniczenie emisji gazów odorowych

· Ograniczenie gnicia i pleśnienia paszy, stabilizacja TMR

· Jednorodną gnojowicę (łatwiej przepływa ,nie rozwarstwia się, redukcja powstawania „kożucha”)

· Ograniczenie populacji much

Zastosowanie EM TM w hodowli bydła można podzielić na trzy obszary: optymalizacja trawienia, ograniczenie infekcji poprzez zasiedlanie dobroczynnymi mikroorganizmami wszystkich sztuk zwierząt w oborze oraz łatwiejsza i efektywniejsza konserwacja pasz, eliminacja uciążliwych zapachów i ograniczenie występowania much w: budynkach inwentarskich, miejscu składowania obornika, gnojowicy i w otaczającym terenie.

Dlaczego Technologia EM TM stabilizuje trawienie?
Specyficzna budowa przewodu pokarmowego u przeżuwaczy sprawia, iż podstawą procesów trawiennych jest fermentacja zachodząca w przedżołądkach zwierzęcia. Żywiąc krowę żywimy mikroorganizmy żwacza. Ż
ywienie przeżuwacza sprowadza się do zapewnienia odpowiednich warunków do rozwoju mikroorganizmów, jakie zasiedlają żwacz. Czyli mówiąc najprościej, żywienie krowy w dużej części opiera się na żywieniu bakterii oraz pierwotniaków znajdujących się w żwaczu. Stosując w żywieniu EM POBIOTYKTM zapewniamy dostarczenie zwierzętom harmonijnej mieszanki bakterii która wpływa na prawidłowość procesów trawiennych. Po wykonaniu zadania
w przedżołądkach część bakterii przechodzi do dalszych odcinków przewodu pokarmowego i zostaje strawiona. Są one ważne jako źródło wartościowego białka.
Trawienie polega na przerobieniu pasz w układzie trawiennym zwierząt przez mikroorganizmy. Według naukowców głównym problemem występującym w tym procesie są wszelkie grzyby pleśniowe . Grzyby te wytwarzają trujące produkty przemiany materii nazywane mykotoksynami, które są odpowiedzialne za osłabienie układu odpornościowego prowadzące do chorób i obniżenia wydajności zwierząt.

Mykotoksyny
Występują we wszystkich paszach objętościowych i treściwych bez względu na ich sposób konserwowania, ale najważniejsza jest ich ilość w danej paszy. Pasze z mykotoksynami wyglądają następująco:

· siano pyli i pachnie stęchlizną,

· kiszonka ma nieprzyjemny zapach i wtórnie się zagrzewa,

· pasze treściwe są zbrylone i pachną stęchlizną.

Grzyby o nazwie Aspergillus wytwarzają aflatoksyny. Występują one głównie w nasionach roślin oleistych i ich odpadach. Bardzo toksyczna aflatoksyna B1 prowadzi np. do uszkodzenia wątroby. Niesprawny organ nie może unieczynnić kolejnych dawek szkodliwych substancji dostarczanych z następnymi porcjami paszy. Wówczas występują schorzenia powodowane przez chorobotwórcze mikroorganizmy bądź pasożyty.

Fusarium to gatunek szkodliwego grzyba, który atakuje wszystkie gatunki zbóż, jest także szkodliwy dla zdrowia zwierząt. Fusarium najczęściej zasiedla ziarna źle wykształcone, a także przestrzeń pomiędzy łuską a ziarnem. Niebieska pleśń (Penicillium roqueforti) i pleśń czerwona (Monascus ruben) występują we wszystkich kiszonkach. W dużych ilościach są one szkodliwe.

W przypadku podejrzenia wystąpienia mykotoksyn w paszach należy zwiększyć dawkę EM PROBIOTYKTM lub EM BOKASHI PROBIOTYKTM o 50-100% i zastosować odpowiednio wcześniejsze przygotowanie paszy.

Pasza podstawowa- fundament sukcesu w hodowli zwierząt.
Bydło jako przeżuwacz jest przystosowane anatomicznie (3 przedżołądki) i fizjologicznie (trawienie biologiczne i chemiczne) do wykorzystania pasz włóknistych. Pasze włókniste to pasze objętościowe pochodzenia roślinnego. Pasza treściwa może być tylko dodatkową ze względu na jej ilość w dawce pokarmowej a także w przypadkach zwiększenia wydajności produkcyjnej zwierząt.

Karmienie
Dzięki optymalnemu zestawieniu mikroorganizmów mamy bezpośredni wpływ na skład i rozwój mikroflory w układzie trawiennym.

Tab. 1 Stosowanie Efektywnych Mikroorganizmów w poszczególnych grupach zwierząt

Grupy produkcyjne zwierząt

Dawka EM PROBIOTYKTM

doba / sztuka

Dawka EM BOKASHI PROBIOTYKTM
doba/ sztuka

Pierwszy rok stosowania

Krowy – zasiedlenie ( 30 – 90 dni)

150 ml

200 gram

Krowy – utrwalenie (91 – 180 dni)

125 ml

150 gram

Krowy – standard ( 181 – 365 dni)

100 ml

125 gram

Cielęta od 2 dnia życia
(dodatek glukozy: 1-2 łyżeczki)

2 X 10 – 20 ml

0 gram

Cielęta – odpajanie

2 X 10 – 20 ml

0 gram

Cielęta – odpajanie + pasza treściwa

2 X 10 – 20 ml + 5 – 15 gram

Cielęta do 6 miesięcy

20 – 30 ml

25 – 35 gram

Młode bydło hodowlane do zacielenia

30 – 40 ml

40 – 50 gram

Jałówki cielne

70 ml

80 gram

Opasy

30 – 50 ml

40 – 60 gram

Kolejne lata stosowania

Krowy – cały rok

70 – 90 ml

90 – 100 gram

Cielęta od 2 dnia
(dodatek glukozy:1-2 łyżeczki)

2 X 10 – 20 ml

0 gram

Cielęta – odpajanie

2 X 10 – 20 ml

0 gram

Cielęta – odpajanie + pasza treściwa

2 X 10 – 20 ml + 5 – 15 gram

Cielęta do 6 miesięcy

20 – 30 ml

25 – 35 gram

Młode bydło hodowlane do zacielenia

30 – 40 ml

40 – 50 gram

Jałówki cielne

70 ml

80 gram

Opasy

30 – 50 ml

40 – 60 gram

Stosowanie EM PROBIOTYK TM i z EM BOKASHI PROBIOTYK TM jest zamienne i zależy od technologii przyjętej w gospodarstwie.

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

Doświadczenie pokazuje, że bardzo dobre efekty przynosi dodawanie EM PROBIOTYKTM podczas śrutowania albo mielenia śrutownikiem walcowym zboża w ilości 1% objętości paszy. Antyutleniające działanie EM PROBIOTYK TM chroni śrutę i ewentualnie dodany olej roślinny przed utlenianiem
(jełczeniem). Taką mieszankę należy zużyć w ciągu tygodnia. Jeśli spodziewamy się stresu , np. wizyty weterynaryjnej, tatuowania, przepędzania, albo stres już nastąpił, to koniecznie należy podać EM BOKASHI PROBIOTYK TM lub EM PROBIOTYK TM. W bardzo krytycznym momencie ilość EM PROBIOTYK TM można zwiększyć do max 500 ml. dziennie, aż do ustąpienia objawów stresu.

EM TM DO KISZONKI
W badaniach naukowych wykazano, ze kiszonki z EM TM pozostają stabilne przez wyjątkowo długi czas, także w niekorzystnych warunkach przechowywania. W praktyce dobra kiszonka EM TM może całymi dniami leżeć na pryzmie w bezpośrednim kontakcie z powietrzem i się nie przegrzewa. Wysycha nie pleśniejąc.

Dobre siano pachnie ładnie i nie pyli. Można je uzyskać tylko wtedy, gdy jest skoszone we właściwym czasie i szybko wysuszone, najlepiej w ciągu 2-3 dni. Po skoszeniu siano przechodzi proces dojrzewania w stogu. Proces ten to fermentacja , którą sterują dobroczynne mikroorganizmy. Gwarantują, że siano podczas dojrzewania się nie przegrzewa. Jeśli siano się przegrzeje to zaczynają powstawać w nim szkodliwe grzyby. Fermentacją siana można sterować za pomocą
EM ZakiszaczTM. Dostarcza się wówczas odpowiednią kompozycję mikroorganizmów, które zapewniają właściwy przebieg procesu fermentacji wszelkiego rodzaju kiszonek.

Dobra kiszonka powstaje w wyniku przekształcenia cukrów przez bakterie kwasu mlekowego w kwas mlekowy. Jest to możliwe tylko wtedy, gdy materiał wyjściowy ma wystarczającą ilość cukrów, trawa jest szybko ścięta i przechowywana bez dostępu tlenu, jest dobrze dociśnięta. W trawie nadającej się do koszenia znajduje się 3-5% cukrów. Im później trawa zostanie skoszona, tym szybciej spada zawartość cukru – każdego dnia średnio o 1%. Należy dążyć do jak najszybszego więdnięcia trawy, gdy zawiera około 30-40 % suchej masy. Należy to osiągnąć w czasie nie dłuższym niż 20-30 godzin. Ścięcie krótkiej trawy i możliwie intensywne ugniecenie zmniejsza ilość powietrza w sianokiszonce, co sprzyja procesowi fermentacji. Istotne jest również, żeby pryzma z paszą została szybko przykryta lub w przypadku produkcji w belkach- natychmiastowe owinięcie folią. W ten sposób minimalizuje się późniejszą wtórną fermentację, oraz powstawanie ognisk pleśni, straty wartościowych substancji i utratę masy.

Tab. 2 Przygotowywanie kiszonki z zastosowaniem EM Zakiszacz™

RODZAJ ZAKISZANEJ MASY

DAWKA EM ZAKISZACZTM

MOKRE ZIARNO DO ZAKISZENIA: KUKURYDZA, ZBOŻA

0,5 LITRA / 1 TONĘ

KUKURYDZA

1 LITR / 1 TONĘ

GPS

1,5 LITRA / 1 TONĘ

SIANOKISZONKA

1,5 LITRA / 1 TONĘ

SIANOKISZONKA Z MOTYLKOWYMI

2 LITRY / 1 TONĘ

MOTYLKOWE

2,5 LITRA / 1 TONĘ

Tab. 2 Przygotowanie kiszonki z zastosowaniem EM ZAKISZACZTM

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

EMTM W KONTROLI NAD MIKROFLORĄ W OBORZE
Według międzynarodowych doświadczeń zamgławianie EM PROBIOTYKTM w pomieszczeniach inwentarskich ma korzystny wpływ na dobrostan zwierząt. Dobroczynne mikroorganizmy osiadają na wszystkich powierzchniach, a także na cząsteczkach kurzu znajdujących się w powietrzu. Ogranicza to rozwój niepożądanych mikrobów. Ponadto mikroorganizmy zawarte w EM TM wiążą szkodliwe gazy, takie jak siarkowodór i amoniak oraz ograniczają pleśnienie materii organicznej, dzięki czemu nie pojawiają się uciążliwe insekty czy muchy.

Oprysk : Roztwór 20% EM PROBIOTYK TM , 10l cieczy roboczej wystarcza do opryskania powierzchni ok. 100m2. Małe obory można spryskiwać opryskiwaczem plecakowym. W większych obiektach należy stosować zamgławiacze.

Ściółka
W boksach należy zwracać uwagę na higienę. Wszelkie odchody, obornik i mocz należy jak najszybciej zasiedlić mikroorganizmami, żeby nie stały się ogniskiem szkodliwych bakterii odpowiedzialnych za procesy gnilne. Oprysk 20% roztworem 2-3 razy w tygodniu.

PROFILAKTYKA ZANOKCICY, KĄPIELE RACIC

W typowej kąpieli racic chodzi o całkowitą ich dezynfekcję. W przypadku kąpieli racic z EM TM istotą jest zasiedlenie pożądanymi mikroorganizmami a w konsekwencji ograniczenie procesów zapalnych. Wadą zwykłych kąpieli racic jest to, że zabijane są wszelkie mikroorganizmy co pozostawia pole do kolonizacji przez przypadkowe bakterie obecne w ściółce. Płyny stosowane do tych zabiegów obniżają jakość obornika i gnojowicy przez wprowadzanie dużych ilości miedzi. Kał i mocz z kolei osłabia ich skuteczność.

Zaletą stosowania EM PROBIOTYK TM do kąpieli racic jest to, że:

  • Kwas mlekowy w EM PROBIOTYK TM jest łagodny dla skóry
  • Zabrudzenia (odchody i mocz) są przetwarzane przez EM TM i nie stanowią ograniczenia w stosowaniu Efektywnych Mikroorganizmów
  • Koszty zabiegu są niskie
  • Nie ma szkodliwych pozostałości
  • EM TM pozytywnie wpływa na rozkład gnojowicy.

Aplikowanie EM TM jest bardzo łatwe. Zabieg powinno się stosować 1-2 razy w tygodniu w zależności od stopnia zabrudzenia. Przygotowanie cieczy roboczej do kąpieli racic:
EM PROBIOTYK – 1 litr
EM REFESH – 1 litr
EM ŻYWE MYDŁO – 0,5 litra
WODA – 100 litrów

Oprysk przeprowadzić przez dwa kolejne udoje za każdym razem przygotować świeży roztwór. Powtórzyć po 1 tygodniu. Przygotowanie cieczy roboczej do oprysku racic:
EM Probiotyk™ – 100 ml
EM Refresh™ – 100 ml
EM Żywe Mydło™ – 5 ml
WODA – 800 ml

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

Trwały efekt można osiągnąć w wyniku zoptymalizowania wszystkich warunków w oborze
i w systemie żywienia zwierząt. Choroby racic powodowane są wieloma czynnikami, w tym paszą złej jakości czy też warunkami pomieszczeń inwentarskich w których przebywają zwierzęta.

OGRANICZENIE WYSTĘPOWANIA CHORÓB U CIELĄT
W odchowie cieląt napoty
kamy problemy związane ze zbyt niską odpornością uzyskaną od matki w okresie płodowym i siarowym. Niska odporność cieląt jest przyczyną występowania chorób o podłożu mikrobiologicznym. Schorzenia te dotyczą układu pokarmowego (biegunki) oraz układu oddechowego (zapalenia płuc), co często prowadzi do upadków zwierząt. W odchowie cieląt występują dodatkowe czynniki które te procesy chorobowe nasilają. Do czynników tych zliczamy: zalanie dróg oddechowych wodami płodowymi, długotrwały poród – zmęczenie cielaka, niedostateczne wytarcie cielaka po porodzie – oziębienie organizmu, zalanie płuc siarą przy pierwszym odpajaniu w wyniku – złego sposobu odpajania (przyspieszanie picia poprzez odchylenie głowy do góry, wspomaganie picia poprzez zbyt uciskanie smoczka lub zbyt dużego otworu w smoczku), zbyt zimna siara, zbyt późne podanie pierwszej siary.

Stosowanie Efektywnych Mikroorganizmów w odchowie cieląt, zarówno poprzez podanie doustne jak i higienizację pomieszczeń pozwala na ograniczenie upadków z powodu biegunek i zapalenia płuc. Działanie EM PROBIOTYKTM będzie odbywało się na dwóch płaszczyznach: poprzez eliminację mikroflory chorobotwórczej oraz metafilaktyki.

PROFILAKTYKA MASTISIS

Zapobieganie występowania mastitis w stadzie dzięki zastosowaniu pełnej Technologii Efektywnych Mikroorganizmów EMTM.

Profilaktyka zapaleń wymienia odbywa się na dwu niezależnych od siebie drogach:

-higienizacja środowiska w którym przebywają zwierzęta

-wzrost odporności wymienia, polegający na wzmocnieniu wewnętrznych barier ochronnych ( zwiększone wydzielanie lizozymu do mleka).

Efekty widoczne w postaci zmniejszenia ilości komórek somatycznych w mleku można zaobserwować już po okresie 3 miesięcy stosowania Efektywnych Mikroorganizmów w hodowli.

 

KURNIKI - HODOWLA DROBIU

ZASTOSOWANIE TECHNOLOGIA EFEKTYWNYCH MIKROORGANIZMÓW™ oparte jest o działanie ponad 80 żywych szczepów mikroorganizmów oraz ich metabolitów, w swym zakresie obejmuje cały proces hodowlany produkcji : wielkostadnej, zagrodowej i ekologicznej.

Oddziaływanie Efektywnych Mikroorganizmów™ na ptaka odbywa się wielokierunkowo i dotyczy jego zdrowia i wykorzystania paszy.

Działanie EM obejmuje:

  • Organizm zwierzęcia
  • Procesy trawienia
  • Produkty które otrzymujemy od niego ( mleko) lub z niego( mięso). Produkty otrzymane z hodowli zwierząt oprócz przywrócenia naturalnych wartości sensorycznych takich jak: barwa, konsystencja, zapach, smak także mają korzystny wpływ na jakość technologiczną oraz termin przechowywania.
  • Otaczające środowisko (likwidacja odorów, występowania much).
  • Przeniesienia działań naprawczych na glebę w ramach stosowania gnojowicy lub obornika uzyskanego od zwierząt żywionych przy udziale Technologii EM

Drogi zastosowania preparatów w hodowli są następujące:

1. Wewnętrzna: woda, pasza treściwa, kiszonki i sianokiszonki
2. Zewnętrzna: oprysk, zamgławianie, polewanie

Mikroorganizmy zawarte w preparatach działają także w środowisku zewnętrznym po zadaniu ich poprzez przewód pokarmowy. Działanie ich przedłuża się także w zbiornikach na gromadzony pomiot. Po wywiezieniu obornika na pola uprawne pożyteczne bakterie nadal działają w glebie.

Działanie w glebie jest wielokierunkowe i polega na:

  • rozkładaniu substancji organicznych
  • zwiększaniu dostępności składników odżywczych dla roślin
  • zwiększaniu przepuszczalności gleby
  • odtworzeniu warstwy próchnicznej gleby
  • sanityzacji gleby

W celu uzyskania całkowitego działania Technologii EM™ w uprawie roślin niezbędne jest jej wsparcie poprzez dodatkowe użycie preparatów do produkcji roślinnej. Preparaty te będą zastosowane w ilościach zmniejszonych o 30 – 50% od zalecanych ilości zastosowania w zależności od ilości zastosowanego obornika i gnojowicy zawierających EM™ na uprawy rolne. W przypadku nie zastosowania dodatkowego użycia preparatów do upraw działanie ich i tak będzie zauważalne w całym zakresie ich oddziaływania na glebę i roślinę uprawianą.

Preparaty EM™ zalecane do stosowania w hodowli drobiu to:
EM PROBIOTYK™ –
płynna zawiesina
EM BOKASHI PROBIOTYK™ – fermentowane otręby zbożowe.

Zawarte w preparatach mikroorganizmy powodują wzrost odporności zwierząt oraz rozkład niestrawionych substancji organicznych w organizmie i w środowisku zewnętrznym co przekłada się na:

  • zwiększenie przyswajalności pasz przez zwierzęta
  • rozłożeniu substancji odorowych
  • rozkład mikotoksyn zawartych w paszy co zapobiega zatruciu zwierząt
  • powstanie odporności pro biotycznej - nieswoistej
  • sanityzacji organizmu i środowiska zewnętrznego

Metabolity zawarte w preparatach to: antyoksydanty oraz niezdysocjonowane kwasy organiczne, które wspomagają organizm w jego w jego walce z chorobami pochodzenia zakaźnego oraz metabolicznego.

Zastosowanie preparatów opartych na Technologii EMTM przynosi wymierne efekty na wielu obszarach.

Na skuteczność EM Probiotyk™ wpływają czynniki: biologiczne tj. żywe mikroorganizmy o działaniu probiotycznym rozkładające substancje organiczne zawarte w paszy i środowisku oraz substancje biologicznie czynne : antyoksydanty wraz z niezdysocjonowanymi kwasami organicznymi powstającymi w procesie technologicznym

Efekty zastosowania EM™ w hodowli drobiu można podzielić na dwa obszary:

1. Optymalizacja trawienia i zwiększenie zdrowotności stada – stosowanie w karmieniu lub pojeniu EM PROBIOTYK™ lub EM BOKASHI PROBIOTYK™:

- Wsparcie procesów trawienia poprzez: rozkład substancji organicznych w paszy (ksylanaza), uwolnienie związków mineralnych z paszy niedostępnych w procesie trawienia (fosfatazy);

- Zwiększone wykorzystanie paszy, przy mniejszym jej zużyciu na 1 kg przyrostu, oraz zwiększone przyrosty dzienne;

- Sanityzacja paszy: rozkład mikotoksyn, wyparcie drobnoustrojów patogennych w paszy ( E. coli; Salmonella);

- Zwiększenie zdrowotności stad poprzez działanie antyoksydantów wraz z ograniczeniem infekcji i występowania chorób;

- Działanie antystresowe na ptactwo poprzez zawarte antyoksydanty przy wystąpieniu: stresu adaptacyjnego i cieplnego;

- Zmniejszona agresja drobiu względem siebie;

- Wyparcie patogenów chorobotwórczych z grupy E. Coli i Salmonella w wyniku: zmiany pH ściółki, zajęcie miejsca bytowania patogenów;

- Zwiększenie odporności zwierząt: odporność nieswoista typu probiotycznego, wzmocnienie ochronne bram wnikania drobnoustrojów  w układzie pokarmowym i oddechowym;

-Ograniczenie i wyparcie ze środowiska pajęczaków;

2.Higienizacja pomieszczeń i otaczającego środowiska poprzez:

  • Rozkład substancji organicznych zawartych w pomiocie i wydzielających sie w trakcie jego składowania (amoniak i siarkowodór);
  • Zmniejszenie wilgotności ściółki;
  • Niedopuszczenie do rozwoju much w pomieszczeniu poprzez przerwanie łańcucha dojrzewania insektów;
  • Rozkład złuszczonego naskórka oraz piór;

Sposób podania Efektywnych Mikroorganizmów™:

Preparaty w technologii Efektywnych mikroorganizmów podaje się dwoma drogami:

  • Wewnętrzną z paszą lub wodą
  • Zewnętrzną poprzez oprysk lub zamgławianie zwierząt, pomieszczeń i urządzeń inwentarskich

Ze względu na specyfikę chowu (bardzo duża intensywność produkcji , duża obsada sztuk na jednostkę powierzchni, amoniak) u młodego drobiu układ oddechowy jest szczególnie narażony na szkodliwe działanie czynników biologicznych (mikroorganizmy patogenne) i chemicznych ( amoniak i siarkowodór). Dlatego też zaleca się wspólne stosowanie Efektywnych Mikroorganizmów™ drogą wewnętrzną i zewnętrzną przez cały okres produkcji.
Dostępność preparatów EM™ dla ptaków powinna być zapewniona przez minimum 6 godzin dziennie.

Preparaty EM™ możemy podawać razem z: witaminami i aminokwasami, preparatami nawadniającymi oraz ochraniającymi wątrobę i nerki.

Preparaty EM™ bezwzględnie powinniśmy podawać w trakcie stosowania i po stosowaniu terapii antybiotykowej, gdyż zabezpieczą organizm ptaka przed: wyjałowieniem przewodu pokarmowego, zasiedleniem organizmu patogenami nie wrażliwymi na zastosowany antybiotyk, awitaminozą witamin gr. B.Tab. 1 Zalecane dawki stosowania Preparatów EM™

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Drób

EM PROBIOTYK™

EM BOKASHI PROBIOTYK™

Pasze suche od początku stosowania EM

3 – 5 litrów / tonę

lub 5 kg / tonę

Po 3 tygodniach

2 – 3 litry / tonę

lub 5kg / tonę

W sytuacjach stresu - DODATEK

1 – 2 litry / tonę

lub 1 – 2 kg / tonę

W wodzie do picia

3 – 5 litrów / 1m³

-

PISKLĘTA – NASTAWIENIA

Wstawiane pisklęta wymagają szczególnej opieki ze strony hodowcy. Preparaty EM™ pomagają zabezpieczyć zwierzęta przed stresem adaptacyjnym oraz zwalczają zakażenia wywołane przez florę patogenną, do których często dochodzi podczas: wyklucia, transportu, wyładunku.

Aby bardzo dobrze zabezpieczyć stado, należy zastosować następujący schemat postępowania:

  • oprysk otwartych pudełek wraz z przebywającymi pisklętami przed wyłożeniem na ściółkę roztworem 20% EM PROBIOTYK™ w ilości 0,1 – 0,5 ml
  • podanie do picia EM PROBIOTYK™ w ilości 1 ml na 10 kg wagi przez okres minimum 6 godzin
  • oprysk lub zamgławianie ptaków po wyłożeniu z pudełek w ilości 20 – 50 ml na 1m² powierzchni 10% roztworem EM PROBIOTYK™
  • Wskazane jest zastosować w pierwszym tygodniu dodatek EM BOKASHI PROBIOTYK™ w ilości 3 kg na 1 tonę paszy lub rozsypać EM PROBIOTYK BOKASHI™ w pierwszym dniu do karmidełek w ilości 0,5 – 1 gram na sztukę.

Przygotowanie pomieszczeń przed wstawieniem piskląt

Zasiedlenie pomieszczeń probiotycznymi mikroorganizmami zawartymi w EM PROBIOTYK™ przed wstawieniem piskląt zwiększa bezpieczeństwo prowadzonej hodowli. Mikroflora patogenna w pomieszczeniach produkcyjnych ma bardzo dobre warunki do namnażania ze względu na usunięcie innej bytującej mikroflory w środowisku poprzez wykonaną dezynfekcję. Zazwyczaj dostaje się ona wraz z wprowadzanymi pisklętami, które przenoszą ją z klujnika oraz nabywają w trakcie transportu.

Schemat postępowania:

· Na wymyte powierzchnie ( także wydezynfekowane – po okresie karencji) nanieść w postaci oprysku lub zamgławiania  20%   roztwór EM PROBIOTYK w ilości 20 – 50 ml na 1m² powierzchni

· Po rozłożeniu ściółki opryskać lub zamgławiać ją wraz z urządzeniami służącymi do pojenia i karmienia roztworem jak wyżej;

Zabiegi wykonać najlepiej na 12 – 24 godziny przed wstawieniem piskląt.

Stosowanie Efektywnych Mikroorganizmów™ w trakcie produkcji

Praktyka stosowania preparatów Technologii EM™ w hodowli drobiu wykazała, że należy prowadzić je dwoma sposobami, poprzez podanie w wodą lub paszą i zamgławianie pomieszczeń inwentarskich. Związane jest to z wiekiem ptaków i zagrożeniami którym powinniśmy zapobiec. Zaleca się stosowanie EM Probiotyku™ w okresie: odchowu, tuczu i produkcji jaj.

Okres odchowu

W celu niedopuszczenia do wprowadzenia mikroflory patogennej wraz ze ściółką należy po każdym dościelaniu lub ścieleniu wykonać zamgławianie lub oprysk 20% roztworem EM PROBIOTYK w ilości 10 – 20 ml na 1m² powierzchni. Zabieg ten będzie także oczyszczał powietrze od ewentualnych patogenów znajdujących się w powietrzu, a tym samym chronił układ oddechowy ptaka. Ponadto przyczyniał się będzie do utrzymania suchości ściółki.

Okres tuczu lub produkcji jaj

W celu niedopuszczenia do wprowadzenia mikroflory patogennej wraz ze ściółką należy przed każdym dościelaniem lub ścieleniem wykonać oprysk 20% roztworem EM PROBIOTYK w ilości 10 – 20 ml na 1m² powierzchni. Zabieg ten będzie oczyszczał pomiot kurzy od patogenów chorobowych z rodzaju Salmonella. Propozycja takiego zastosowania ma na celu wyeliminowanie niechorobotwórczych bakterii Salmonelli określanych w Próbach deptanych . Ponadto przyczyniał się będzie do utrzymania suchości ściółki.

Dodatkowymi następstwami stosowania preparatu EM Probiotyk zgodnie z powyższą instrukcją jest wspomożenie rozkładu gazów odorowych ( uprzednio zadanie preparatu poprzez paszę lub wodę) przez co hodowla będzie mniej uciążliwa dla środowiska, a uzyskany pomiot będzie zawierał zwiększone ilości azotu. Będzie także zabezpieczał przed rozwojem much w górnych partiach pomiotu oraz wyeliminuje proces grzania się pomiotu.

Tab. 2 Oprysk lub zamgławianie pomieszczeń preparatem EM Probiotyk™

Pomieszczenia

EM-PROBIOTYK

Woda

Łączna ilość

Ilość aplikacji

1 m2

10 ml

40 ml

50 ml

Co 3 dni

1 m2

25 ml

75 ml

100 ml

1x na tydzień

100 m2

1 litr

4 litry

5 litrów

Co 3 dni

100 m2

2,5 litrów

7,5 litrów

10 litrów

1x na tydzień

1000 m2

10 litrów

40 litrów

50 litrów

Co 3 dni

1000 m2

25 litrów

75 litrów

100 litrów

1x na tydzień

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU


Ptaki wodne

Zastosowanie Technologii Efektywnych Mikroorganizmów™ w chowie i hodowli ptaków wodnych jest podobne jak ptaków grzebiących. Dodatkowo przy utrzymaniu ptaków z dostępem do wody lub korzystających z wybiegów dochodzi do zwalczania zagrożeń wynikających z tak prowadzonej produkcji. Środowisko otwarte a w szczególności wodne sprzyja rozwojowi mikroflory patogennej a zwłaszcza Salmonelli. Dlatego też należy zasiedlić miejsca przebywania zwierząt oraz na bieżąco stosować dawki uzupełniające Efektywnych Mikroorganizmów w postaci EM Probiotyk. Zabieg taki stosować przynajmniej jeden raz na 14 dni oraz interwencyjnie po długotrwałych lub intensywnych opadach deszczu.

Dawkowanie: 10% roztwór EM Probiotyk™ w ilości 10 – 50 ml na 1m² powierzchni.

Hodowle przyzagrodowe oraz hodowle ekologiczne drobiu

Technologia Efektywnych Mikroorganizmów™ doskonale sprawdza się w każdym gospodarstwie ekologicznym. Umożliwia wytworzenie produktów najwyższej jakości w ramach Rolnictwa i Przetwórstwa Mikroorganicznego zaliczanego do Rolnictwa Ekologicznego. Technologia EMTM w gospodarstwie ekologicznym pozwala uzyskać pożądane efekty:

  • Umożliwiają wytworzenie produktów ekologicznych najwyższej jakości
  • zmniejszają koszty gospodarstwa i uciążliwość produkcji
  • można je stosować bez względu na wielkość gospodarstwa
  • korzystne oddziałują na środowisko poprzez eliminacje zapachów = odorów
  • mogą być zastosowane na każdym etapie produkcyjnym od przygotowania = wytworzenia surowca do utylizacji odpadów z wykorzystaniem ich do celów rolniczych jako najwyższej jakości nawóz organiczny
  • włączenie technologii EM do całego ciągu technologicznego gospodarstwa pozwala na dodatkowe oszczędności związane z możliwością znacznego obniżenia dawek preparatów w Technologii Efektywnych Mikroorganizmów™.

METODY STOSOWANIA EFEKTYWNYCH MIKROORGANIZMÓW W HODOWLI TRZODY CHLEWNEJ

W wielu badaniach i w praktyce międzynarodowej podczas stosowania Technologii EMTM poczyniono następujące obserwacje efektów stosowania Efektywnych Mikroorganizmów
· Lepsze przyswajanie paszy
· Zwiększona wydajność produkcyjna
· Zwiększona zdrowotność zwierząt
· Zmniejszenie uciążliwości zapachów spowodowanych chowem zwierząt nawet w dużych jednostkach
· Łatwiejsza do obróbki gnojowica ( łatwiej przepływa i jest jednorodną mieszaniną , redukcja powstawania „kożucha”)

EM PROBIOTYK™ to kompozycja żywych, pożytecznych mikroorganizmów o właściwościach probiotycznych i regeneracyjnych oraz ich metabolitów. Zawiera ponad 80 szczepów mikroorganizmów w przeważającej większości bakterii fermentacji mlekowej. Kompozycja ta prowadzi do wytworzenia antyoksydantów oraz niezdysocjowanych kwasów organicznych. EM Probiotyk™ wykazuje działanie synergistyczne w organizmie zwierząt przez co jest jedynym w swym rodzaju probiotykiem i synbiotykiem. Inną cechą która go wyróżnia od istniejących na rynku innych substancji pro biotycznych to, to że jest „ŻYWYM PROBIOTYKIEM” . Zawarte w EM Probiotyk™ mikroorganizmy zachowują swą żywotność po wydaleniu ich przez zwierzę do środowiska zewnętrznego – obornik, gnojowica i wraz z nimi przenoszą swoje działanie na glebę.

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

Zastosowanie EM w hodowli świń można podzielić na trzy obszary:

  1. Optymalizacja trawienia – stosowanie w karmieniu w postaci EM Probiotyk™ lub EM Bokashi Probiotyk™
  2. Zasiedlanie chlewni mikroorganizmami – wprowadzenie równowagi środowiska mikrobiologicznego w otoczeniu zwierząt, ograniczenie infekcji i występowania chorób
  3. Higienizacja pomieszczeń i otaczającego środowiska – eliminacja odorów

Technologia EM™ w hodowli trzody chlewnej wykazuje następujące działania :

· podnosi odporność naturalną organizmu zwierząt poprzez wytworzenie odporności nieswoistej która przekłada się na:

o działanie metafilaktyczne – produkcja prosiąt (płody prosiąt, wartość siary)

o działanie bieżące w trakcie chowu (substancje wydzielane przez organizm zapobiegające zakażeniom: lizozym, interferon, białka ostrej fazy itp.)

· wytwarza w jelicie cienkim witaminę B12

· wypiera ze organizmu i środowiska mikroorganizmy chorobotwórcze:

o poprzez zmianę pH treści pokarmowej i wydalanych odchodów do środowiska

o zajęcie miejsc predysponujących do występowania mikroflory chorobotwórczej

· chroni organizm przed wolnymi rodnikami – substancjami antyutleniającymi poprzez: zwalczanie stresu adaptacyjnego, rozkład zawartych w paszy wolnych rodników (zjełczałe tłuszcze)

· rozkład w paszy mykotoksyn – zapobiegając zatruciu zwierząt: ochraniając wątrobę i układ rozrodczy loch ( jajniki)

· zwiększa wykorzystanie paszy poprzez:

o rozkład substancji organicznych białkowych oraz energetycznych (ksylanaza)

o uwalnianie z paszy niedostępnych makroelementów np. fosforu (fitaza)

· higienizuje otaczające środowisko poprzez rozkład substancji odorowych: siarkowodoru i amoniaku na etapie:

o gromadzonej paszy w silosach ( przy stosowaniu do paszy)

o treści pokarmowej

o odchodów w środowisku zewnętrznym

o magazynowania odchodów

· zapobiega destrukcji obornika i gnojowicy poprzez:

o obniżeniu temperatury fermentacji obornika

o upłynnieniu frakcji stałych w gnojowicy

o brak osadów i kożucha w zbiornikach do gromadzenia wewnątrz budynku oraz w zbiornikach zewnętrznych, zmniejszenie nakładów robocizny i sprzętu na usuwanie

· ogranicza rozwój larw much w gnojowicy i oborniku

EM Probiotyk™ jest w postaci płynnej i EM Bokashi Probiotyk™ w formie stałej (fermentowane otręby pszenne) do zadawania poprzez:

  • paszę
  • wodę
  • oprysku: w obecności zwierząt, pomieszczeń, stanowisk, legowisk, wybiegów
  • zamgławiania: w obecności zwierząt (bez względu na wiek), pomieszczeń, stanowisk, legowisk, wybiegów
  • obornik i gnojowicę


Stosowanie EM Probiotyk™ oparte jest o zasadę zmniejszania dawki po okresie zasiedlenia w hodowli i chowie trzody chlewnej w cyklu zamkniętym i otwartym. Okres zasiedlenia określany jest:

· cykl zamknięty – po przejściu wszystkich loch przez porodówkę: 150 – 170 dni

· cykl otwarty – po zakończonym tuczu na obiekcie

 

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

Dawka standardowa stosowana u trzody chlewnej wynosi 1 ml EM Probiotyk™ / 10 kg wagi żywej zwierzęcia.

W dawkowaniu należy brać pod uwagę zagrożenia jakie mogą wystąpić w trakcie procesu hodowlanego:

· mikrobiologiczne

· środowiskowe

· obsługa

· rodzaj paszy

· pochodzenia zwierząt ( cykl otwarty lub zakup stada podstawowego: lochy i knury)

Zagrożenia te wymagają zwiększenia dawki standardowej nawet do 100%, ale po usunięciu tzw. zagrożenia należy powrócić do standardowego zastosowania.

Zwierzęta które otrzymują EM Probiotyk™ charakteryzują się łagodnością pomiędzy sobą oraz i w stosunku do obsługi.

Tab. 1 Dawkowanie EM Probiotyk™ lub EM Bokashi Probiotyk™ w poszczególnych grupach produkcyjnych w okresie zasiedlania

Grupa produkcyjna zwierząt

Dawka
EM Probiotyk™

Dziennie

ml / sztukę

Dawka
EM Probiotyk™

Pasza

litr /tonę

Dawka EM Bokashi Probiotyk™

Dziennie

Gram / sztukę

Dawka EM Bokashi Probiotyk™

Pasza

kg / tonę

Okres zasiedlania

Locha zaproszona*

25 – 35

8 – 12

30 – 40

10 – 13

Locha karmiąca*

30 – 40

5 – 7

40 – 50

7 – 8

Prosiak – 2 dzień życia

2

-

-

-

Prosiak przy losze

2

15

2

15

Prosiak odchowalnia

5

15

6

15

Tucznik – Starter**

15

15

17

16

Tucznik – Starter

12

8

13

8

Tucznik – Grover

12

6

13

7

Tucznik – Finiszer

10

3

11

4

Tucznik – Lawsonia, Clostridium

12

8

13

8

Locha zaproszona * = 25 ml / 30g dziennie na sztukę przy spożyciu powyżej 3 kg paszy; 35 ml / 40g dziennie na sztukę przy spożyciu do 3 kg paszy
Locha karmiąca* = 30 ml / 40g dziennie na sztukę przy spożyciu powyżej 6 kg paszy; 40 ml / 50g dziennie na sztukę przy spożyciu do 6 kg paszy
Tucznik – Starter** = dawka dla warchlaków u których nie stosowano w okresie odsadzania Preparatów EM

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

Tab. 2 Dawkowanie EM Probiotyk™ lub EM Bokashi Probiotyk™ w poszczególnych grupach produkcyjnych w kolejnych cyklach produkcyjnych

Grupy produkcyjne zwierząt

Dawka
EM Probiotyk™

Dziennie

ml / sztukę

Dawka
EM Probiotyk™

Pasza

litr / tonę

Dawka EM Bokashi Probiotyk™

Dziennie

Gram / sztukę

Dawka EM Bokashi Probiotyk™

Pasza

kg / tonę

Kolejne cykle produkcyjne

Locha zaproszona*

20 – 30

7 – 10

25 – 35

8 – 12

Locha karmiąca*

25 – 35

4 – 6

30 – 40

5 – 7

Prosiak – 2 dzień życia

2

-

-

-

Prosiak przy losze

2

15

2

15

Prosiak odchowalnia

5

15

6

15

Tucznik – Starter**

15

15

17

16

Tucznik – Starter

10

7

11

8

Tucznik – Grover

8

4

9

5

Tucznik – Finiszer

7

3

8

4

Tucznik – Lawsonia, Clostridium

10

7

11

8

Locha zaproszona * = 20 ml / 25 g dziennie na sztukę przy spożyciu powyżej 3 kg paszy; 30 ml / 35g dziennie na sztukę przy spożyciu do 3 kg paszy
Locha karmiąca* = 25 ml/30g dziennie na sztukę przy spożyciu powyżej 6 kg paszy; 35 ml / 40g dziennie na sztukę przy spożyciu do 6 kg paszy
Tucznik – Starter** = dawka dla warchlaków u których nie stosowano w okresie odsadzania Preparatów EM

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

Zastosowanie pełnej Technologii EM™ w hodowli trzody chlewnej przynosi wymierne efekty takie jak: maksymalne ograniczenie schorzeń układu pokarmowego i oddechowego związanych z zakażeniami mikrobiologicznymi: Eschericha coli; Sallmonela; Lawsonia, Pastrella; Mycoplasma; Actinobacilus oraz czynnikami wirusowymi.
Efektywne Mikroorganizmy™ eliminują stres wywołany złymi warunkami sanitarnymi w chowie zwierząt, co w niektórych schorzeniach jest pierwszym czynnikiem wywołującym ich zaistnienie – streptokokoza wywoływana przez – Streptococus suis.

EM Probiotyk™ zapobiega uszkodzeniom wątroby i jajników(poprawa płodności i plenności loch) poprzez rozkład mykotoksyn pochodzących z paszy.

Przy pełnym zastosowaniu Technologii EM™ ( opracowanym programie dla wybranej fermy) jest możliwa produkcja żywca wieprzowego:

· bez udziału antybiotyków oraz szczepień ochronnych przy odpowiednim reżimie hodowlanym

· zmniejszenie kosztów produkcji żywca wieprzowego w wyniku:

o zmniejszenia zużycia paszy na 1 kg przyrostu

o zwiększenia przyrostów dziennych

o zmniejszenia zużycia leków

o ograniczenia występowania chorób zakaźnych

o ograniczenia upadków

o ograniczenie stosowania (aż do ich wyeliminowania) dodatków paszowych w postaci:

§ zakwaszaczy

§ drożdży

§ wyłapywaczy mykotoksyn

§ rozkładających gazy odorowe

o wyeliminowania stosowania środków zwalczających muchy

o zmniejszeniu kosztów przygotowania pomieszczeń do następnych nastawień

Wyprodukowana w ten sposób wieprzowina posiada większe walory sensoryczne oraz lepszą jakość technologiczną ( obniżone pH mięsa, dłuższa trwałość bez oznak rozkładu oraz brak w tuszy metabolitów powstających w trakcie stresu lub po paszach zawierających mykotosyny).

Zadawanie EM Probiotyk™ lub EM Bokashi Probiotyk™

EM Probiotyk™ powinno się dodać do paszy suchej bezpośrednio podczas wdmuchiwania paszy do silosu za pomocą węża ciśnieniowego. Jeśli chcemy zmieszać EM Probiotyk™ z paszą w mieszalniku paszowym to z EM Probiotyk™ powinny być najpierw zmieszane otręby pszenne,(lub zastosowanie EM Bokashi Probiotyk™) żeby łatwiej było rozprowadzić całą ilość cieczy w paszy. Silosy powinny być całkowicie opróżnione w ciągu 12-14 dni. W celu przepłukania systemu zadawania paszy płynnej powinno się dodatkowo aplikować 2 litry EM Probiotyk™ na 1 tydzień.

EM™ do stabilizacji mikroflory w chlewni

Podobnie jak w przypadku hodowli bydła tak i w przypadku hodowli trzody chlewnej zamgławianie EM PROBIOTYKIEM ma korzystny wpływ na dobrostan zwierząt bytujących w budynku. Dobroczynne mikroorganizmy osiadają na wszystkich powierzchniach i na wszystkich cząsteczkach kurzu znajdujących się w powietrzu. Ogranicza to namnażanie patogenów.

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

Tab. 3 Dawkowanie EM Probiotyk™ do oprysku lub zamgławianie pomieszczeń inwentarskich

Pomieszczenia

EM Probiotyk™

Woda

Łączna ilość

Ilość aplikacji

1 m2

10 ml

40 ml

50ml

Co 3 dni

1 m2

25 ml

75 ml

100ml

1x na tydzień

100 m2

1 litr

4 litry

5 litrów

Co 3 dni

100 m2

2,5 litra

7,5 litrów

10 litrów

1 x na tydzień

1000 m2

10 litrów

40 litrów

50 litrów

Co 3 dni

1000 m2

25 litrów

75 litrów

100 litrów

1x na tydzień

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

· Małe obory można spryskiwać opryskiwaczem plecakowym

· Spalinowe opryskiwacze plecakowe nadają się średnich obór. Jeśli zwierzęta są wrażliwe na hałas, to może użyć także automatu do bielenia albo opryskiwacza na akumulator bądź z napędem elektrycznym

· Do większych obór nadają się zraszacze powietrza albo wbudowane na stałe zraszacze szklarniowe

Ściółka

Jako ściółki należy użyć wyłącznie słomy. Słoma często jest zasiedlona przez Fusarium i inne szkodliwe grzyby. Dlatego podczas belowania zalecamy dodać 0,1-0,5 litra EM Probiotyk™ na belkę słomy za pomocą aplikatura, który jest mocowany na prasie. Bakterie kwasu mlekowego wyprą szkodliwe grzyby. Następnie słomę podczas ściółkowania ponownie zasiedla się EM Probiotyk™ poprzez opryskiwanie.

Ruszt

Przed każdym zasiedleniem pomieszczeń Efektywnymi Mikroorganizmami™ należy oczyścić chlewnię myjką ciśnieniową. W celu zmiękczenia brudu należy dodać EM w proporcjach 5 litrów EM Probiotyk™ na 1000 litrów wody. Po oczyszczeniu cała chlewnia powinna być spryskana roztworem wodnym EM w stosunku 1:10. Po oczyszczeniu skuteczne jest- zwłaszcza w odchowalniach- rozsypywanie 20-50g EM Bokashi Probiotyk™ na m2. Zwierzęta w tak przygotowanej chlewni zajmują się głównie poszukiwaniem pożywienia i są mniej narażone na stres.

Spód podłogi rusztowej jest z reguły mocno zanieczyszczony gnijącymi resztkami organicznymi. Nie rozpuszczają ich nawet intensywne zabiegi mycia. Zaleca się na początku stosowania EM Probiotyk™ w chlewni potraktować podłogi rusztowe roztworem wodnym EM Probiotyk™ w proporcjach 1:1 do 1:2. Jeden litr tej mieszanki wystarczy na 5 m2 .Ten zabieg poprawia także jakość gnojowicy.

Najlepsze efekty uzyskujemy podczas systematycznego i kompleksowego stosowania Technologii EM™ w całym gospodarstwie.

 

OCZYSZCZALNIE ŚCIEKÓW, SZAMBA, GNOJOWNIKI, PRYZMY ODPADÓW KOMUNALNYCH

 

EM BIOTM jest nowoczesnym preparatem zawierającym Efektywne MikroorganizmyTM przeznaczonym do przekształcania osadów ściekowych i innych odpadów komunalnych w bezpieczny produkt organiczny.

 

Mikroorganizmy tworzące mieszankę zostały tak dobrane, że są fizjologicznie kompatybilne. Tworzą "społeczność" harmonijnie współdziałającą na zasadzie synergii, koegzystującą
i skutecznie współdziałającą, co ułatwia im przetrwanie w różnorodnych środowiskach. Komplet enzymów wniesionych przez poszczególne szczepy umożliwia przyjazny dla środowiska rozkład materii organicznej. Efektywne Mikroorganizmy
TM wydajnie ekstrahują mikroelementy uwięzione w minerałach, równocześnie przekształcając je w formy łatwo przyswajalne przez rośliny.

Efekty stosowania EM BIO TM:

- Stabilizacja osadów ściekowych, piasku i skratek. EM TM wprowadza przyjazny dla otoczenia naturalny proces mikrobiologicznego rozkładu substancji organicznych, który przebiega również w trakcie magazynowania. W polskich warunkach klimatycznych proces ten trwa od trzech do pięciu miesięcy. Po procesie przetwarzania osad jest ustabilizowany - nie podlega procesom gnicia, nie emituje odorów. Skratki stabilizowane przez EM BIO TM można łatwo poddać segregacji, a oddzielona frakcja biologiczna może być wykorzystana przyrodniczo.

- Higienizacja osadów i piasku. Jest wynikiem wprowadzania mieszanki mikroorganizmów, które skutecznie wypierają bakterie chorobotwórcze. Szczególną rolę w procesie higienizacji odgrywają bakterie kwasu mlekowego, grzyby i promieniowce, które produkują bakteriocyny.

Przy prawidłowym zastosowaniu EM BIO TM istnieje możliwość rezygnacji z higienizacji osadów wapnem.

- Zmniejszenie objętości i masy osadów.

- Likwidacja uciążliwości zapachowej procesów utylizacji osadów.

- Przedłużanie żywotności kanalizacji przez zahamowanie korozji rur.

ZASTOSOWANIE:

- przerób osadów płynnych jak i odwodnionych,
- stabilizacja i higienizacja osadów, skratek oraz piasku,
- wstępna obróbka ścieków w kanalizacji,
- udrażnianie rurociągów kanalizacyjnych

- wspomaganie procesów technologicznych w urządzeniach do biologicznego oczyszczania ścieków.

(usuwanie związków organicznych i związków azotu),

- regeneracja systemów drenażowych poletek osadowych i drenaży rozsączających.

Stosowanie EM BIOTM uzależnione jest od specyfiki oczyszczalni, rodzaju technologii oczyszczania ścieków i jakości osadów. Nadaje się do stosowania w przemysłowych i przydomowych oczyszczalniach ścieków.

 

Wprowadzane biopreparatu EM BIOTM do systemu kanalizacyjnego umożliwia zapobieganie procesom gnilnym w ściekach i powstawaniu nieprzyjemnych zapachów poprzez zmniejszanie emisji gazów. Metoda nie ma nic wspólnego z metodami maskowania odoru, daje efekt trwały, ale wymaga systematycznego stosowania dawek uzupełniających.
Dzięki dużej aktywności enzymatycznej preparatu EM BIOTM w sieci kanalizacyjnej następuje rozkład tłuszczowych osadów, obrastających rurociągi. Ponadto obecność Efektywnych MikroorganizmówTM w ściekach zapobiega rdzewieniu elementów metalowych poprzez wytwarzanie na ich powierzchni silnie przylegającej warstwy, ponadto pozwala zapobiec zasiarczaniu. Pomaga to utrzymać drożność i doskonały stan techniczny urządzeń i budowli kanalizacyjnych, wycofać środki chemiczne i obniżyć koszty eksploatacji.

EM BIOTM jest skutecznym narzędziem w rozwiązywaniu współczesnych problemów utylizacji i przerobu odpadów i ścieków komunalnych.

Atest PZH/HK/M/0023/01/2007

 

 

 

DOM, BIURO, PRZECHOWALNICTWO :  Czystość – inne spojrzenie

 

„ Najważniejsze jest to czego nie widać” – Lao Tse

Pod słowem „czysty” rozumiemy dziś najczęściej „pozbawiony bakterii i innych mikroorganizmów”. Reklama różnych środków do czyszczenia i dezynfekcji każe nam wierzyć, że istnieje rodzaj „idealnej” czystości. Jest to praktycznie niemożliwe bowiem mikroorganizmy zasiedlają wszystkie powierzchnie tego świata – żyjemy w OCEANIE MIKROORGANIZMÓW. Są wśród nich i te szkodliwe jak i te niezbędne dla naszego zdrowia.

Silnie działające środki dezynfekujące zabijają „złe bakterie” jak i niestety pożyteczne mikroorganizmy w całym naszym otoczeniu. Mamy dwie możliwości . Albo pozostawimy ponowne zasiedlenie wyczyszczonej powierzchni przypadkowi , albo zasiedlimy oczyszczoną powierzchnię wybranymi i przyjaznymi dla życia mikroorganizmami.

EM REFRESHTM jest ekologicznym środkiem do odświeżania i utrzymywania czystości.

Zawiera naturalne kwasy organiczne i enzymy pozyskane z fermentacji Efektywnych Mikroorganizmów z ziołami, owocami i brązowym ryżem. Bogaty w naturalne antyutleniacze.

Zasiedla otoczenie żywą pożyteczną mikroflorą

Biologicznie czyści i dezynfekuje

Usuwa nieprzyjemne zapachy

Ogranicza rozwój szkodliwych mikroorganizmów i roztoczy

Tworzy w pomieszczeniach klimat pozytywnej energii i odświeżenia

Może być stosowany do utrzymania czystości legowisk zwierząt domowych

STOSOWANIE

Odświeżanie i rewitalizacja : oprysk w rozcieńczeniu z wodą 1:20
( np. 25 ml na ½ litra wody)

Mycie i czyszczenie : w rozcieńczeniu z wodą w proporcji od 1:20 do 1:100
(np. 50 ml na 5 litrów wody)

Podane proporcje roztworów i przykłady zastosowań stanowią punkt odniesienia do wypracowania własnej metody pracy z EM REFRESH.

Atest Państwowego Zakładu Higieny PZH/HT -2134/2007

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

ZBOŻA

ZAPRAWIANIE NASION

 

Zaprawianie nasion zbóż przy użyciu EMTM przyspiesza ich kiełkowanie i zapewnia wyrównane wschody.
EMTM uniemożliwia rozwój chorobotwórczych bakterii. Zapewnia to prawidłowy rozwój systemu korzeniowego i silne zdrowe rośliny.
Należy wymieszać 1 litr EM Naturalnie Aktywny lub EM Ogród z 100 kg nasion.
Nasiona należy wysiać najpóźniej w ciągu 24 godzin od zaprawienia.


ZBOŻA OZIME

Podstawowa dawka na 1 ha/rok wynosi 40l (60l w pierwszym roku) preparatu EM Naturalnie Aktywny i opcjonalnie 4l (6l w pierwszym roku) preparatu EM-5.
Pierwszy zabieg wykonujemy bezpośrednio na oziminy od wiosny po ustąpieniu przymrozków tj. najczęściej od końca marca do końca maja.
Dawkowanie: 20l EM Naturalnie Aktywny + 2l EM 5 w minimum 300l wody(40l w pierwszym roku).
Drugi zabieg wykonujemy po zbiorach na rozdrobnione resztki roślinne i mieszamy z ziemią (np. orka).
Dawkowanie: 20l EM Naturalnie Aktywny + 2l EM 5 w minimum 300l wody.


ZBOŻA JARE

Podstawowa dawka na 1 ha/rok wynosi 40l (60l w pierwszym roku) preparatu EM Naturalnie Aktywny i opcjonalnie 4l (6l w pierwszym roku) preparatu EM-5.
Pierwszy zabieg wykonujemy od wiosny przed siewem bezpośrednio na glebę (wymieszać np. bronami) lub już po wschodach.
Dawkowanie: 20l EM-Naturalnie Aktywny + 2l EM 5 w minimum 300l wody(40l w pierwszym roku).
Drugi zabieg wykonujemy po zbiorach na rozdrobnione resztki roślinne i mieszamy z ziemią (np. orka).
Dawkowanie: 20l EM Naturalnie Aktywny + 2l EM 5 w minimum 300l wody.
Dodatek EM 5 zabezpiecza rośliny przed chorobami grzybowymi i odstrasza szkodniki.
Podane powyżej dawki preparatu można podzielić i zamiast 2 w roku wykonać 3-4 zabiegi.
Przy polach zdegradowanych podstawową dawkę roczną należy zwiększyć do 80 litrów.

 

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

POMIDOR, PAPRYKA, OGÓREK

ROZSADA

Dzięki zastosowaniu EMTM uzyskamy silnie ukorzenioną rozsadę, która przyjmuje się bardzo dobrze nawet w niekorzystnych warunkach.

Rozpoczynamy stosowanie preparatu EM Ogród, tuż po wschodach. Roztworem 1% preparatu EM Ogród zraszamy (0,1 litra EM Ogród na 10 litrów wody)
rosnące sadzonki w proporcji 10 litrów roztworu na 10 m2 rozsady. W czasie produkcji rozsady taki zabieg powtarzamy 5 razy.
Ostatni raz podlewamy rozsadę w dniu sadzenia, dodając do 10 litrów roztworu EM Ogród 100ml EM 5.

GLEBA

Podstawowa dawka na 1 ha/rok wynosi 60l (80 w pierwszym roku) preparatu EM Naturalnie Aktywny i opcjonalnie 4l EM5.
Przed wysadzaniem rozsady należy przygotować glebę poprzez opryskanie EM Naturalnie Aktywny 20l na 1 ha w 300l wody (40l w pierwszym roku)
i wymieszanie (orka, bronowanie). Po wysadzeniu rozsady na pole przeprowadzamy co najmniej 2 opryski w sezonie wegetacyjnym roztworem
EM Naturalnie Aktywny 20l +2l EM 5 na 1ha w 300l wody. Zapobiega to chorobom grzybowym i wspomaga naturalną odporność roślin.
Dzięki EM uzyskujemy zwiększenie plonu i jego jakości. W sezonie wegetacyjnym rośliny wykazują większą odporność zarówno na suszę
jak i na nadmiar wody ( poprawa sorpcyjności gleby).

CEBULA, POR, CZOSNEK

Podstawowa dawka na 1 ha/rok wynosi 60l (80l w pierwszym roku) preparatu EM Naturalnie Aktywny i opcjonalnie 4l (6l w pierwszym roku) preparatu EM 5.
Nasiona zaprawiać bezpośrednio przed siewem preparatem EM Ogród (2litry na 100kg nasion). Pierwszy zabieg na glebę wykonujemy po ustąpieniu
przymrozków tj. najczęściej od końca marca do końca maja.

Dawkowanie: 40l EM Naturalnie Aktywny + opcjonalnie 2l EM 5 w minimum 300l wody(40l w pierwszym roku).
Drugi zabieg wykonujemy po zbiorach na rozdrobnione resztki i mieszamy z ziemią (np. orka).
Dawkowanie: 20l EM Naturalnie Aktywny + opcjonalnie 2l EM 5 w minimum 300l wody.
W przypadku niekorzystnych warunków pogodowych sprzyjających wystąpieniu chorób grzybowych
w okresie wegetacji zastosować dodatkowe opryski EM Naturalnie Aktywny 10l + 2l EM 5 na hektar.

KAPUSTA, BROKUŁ, KALAFIOR

W uprawie roślin kapustnych należy zwrócić szczególną uwagę na przygotowanie rozsady.

Rozsadę podlewamy 5-cio krotnie w czasie wzrostu roztworem 1% EM Ogród.
Przed wysadzeniem do ostatniego podlewania dodajemy EM 5 w ilości 100ml na 10l cieczy roboczej.
Rozsadę wysadzamy na pole przygotowane opryskiem 20l EM Naturalnie Aktywny na 1ha w 300litrach wody.


W sezonie wegetacyjnym oprysk powtarzamy 2 krotnie preparatem EM Naturalnie Aktywny 20l + 2l EM5 w celu
wzmocnienia naturalnej odporności roślin i ochrony przed szkodnikami i chorobami grzybowymi.
Zaleca się dodatkowy oprysk po zbiorach na glebę w ilości 20l EM Naturalnie Aktywny +2l EM 5 na 1ha.
Przy zastosowaniu pełnej Technologii EM w kolejnych latach można uprawiać te same gatunki  nie zmieniając stanowiska (ochrona przed kiłą kapuścianą).

 

 

 

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

TRUSKAWKI

ZAKŁADANIE PLANTACJI

Przygotowując glebę pod plantację należy przeprowadzić oprysk EM Naturalnie Aktywny 20l na 1 ha w 300l wody, wymieszać z glebą.

Dla uzyskania optymalnych efektów zabieg ten przeprowadzać na 2 tygodnie przed nasadzeniem.

Sadzonki truskawek zaprawiać 10% roztworem EM Naturalnie Aktywny poprzez zamoczenie.

W ciągu sezonu wegetacyjnego powtórzyć 2 krotnie oprysk minimum 10l EM Naturalnie Aktywny +2l EM 5 w celu ochrony przed szarą pleśnią.

Nie należy opryskiwać roślin w czasie pełnego kwitnienia i pełnej dojrzałości owoców.

Efektywne Mikroorganizmy EMTM pozwalają na uzyskanie zbiorów o dużo lepszych walorach smakowych niż w tradycyjnej technologii uprawy.

W przypadku występowania warunków sprzyjających rozwojowi chorób należy stosować tradycyjne środki chemiczne.

 

 

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

 

BORÓWKA AMERYKAŃSKA

Podstawowa dawka na 1 ha/rok wynosi 40l (60l w pierwszym roku) preparatu EM Naturalnie Aktywny i opcjonalnie 4l (6l w pierwszym roku) preparatu EM 5.

Pierwszy zabieg wykonujemy wiosną.

Dawkowanie: 20l EM Naturalnie Aktywny i opcjonalnie 2l EM 5 w minimum 400l wody(40l w pierwszym roku).
Należy pryskać także międzyrzędzia. Drugi zabieg wykonujemy jesienią po zbiorach owoców.
Dawkowanie: 20l EM Naturalnie Aktywny i opcjonalnie 2l EM 5 w minimum 300l wody.
Dodatek preparatu EM-5 zabezpiecza rośliny przed chorobami grzybowymi i odstrasza szkodniki.


W zależności od ewentualnych zagrożeń chorobami lub szkodnikami co 2 tygodnie wykonujemy dodatkowe zabiegi ochronne (EM Naturalnie Aktywny 10l +1l EM 5).

Przy polach mocno zdegradowanych podstawową dawkę roczną należy zwiększyć do 80 litrów EM Naturalnie Aktywny rocznie.

Przy nowo zakładanych plantacjach borówki, jeśli pH gleby jest zbyt wysokie, można wmieszać w rzędy preparat EM Bokashi Starter Kompostowy,
aż do obniżenia pH gleby do optymalnego dla borówki poziomu.

 

 

 

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

POPLONY

Podstawowa dawka na 1 ha/rok wynosi 60l preparatu EM Naturalnie Aktywny i opcjonalnie 6l preparatu EM 5.

Pierwszy zabieg wykonujemy wiosną. Dawkowanie: 40l EM Naturalnie Aktywny i opcjonalnie 4l EM 5 w minimum 400l wody.

Drugi zabieg wykonujemy przed oraniem na rozdrobnione rośliny.

Dawkowanie: 20l EM-Naturalnie Aktywny i opcjonalnie 2l EM 5 w minimum 300l wody.

Dodatek preparatu EM 5 pozwala usunąć z gleby choroby grzybowe i odstrasza szkodniki.

Przy polach mocno zdegradowanych podstawową dawkę roczną należy zwiększyć do 80 litrów EM Naturalnie Aktywny rocznie.

Zyskujemy doskonałe stanowisko pod kolejne uprawy, gleba regeneruje się.

 

 

 

 

 

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

ROŚLINY OKOPOWE

ZIEMNIAKI

 

Podstawowa dawka na 1 ha/rok wynosi 60l (80l w pierwszym roku) preparatu EM Naturalnie Aktywny i opcjonalnie 6l preparatu EM 5 (8l w pierwszym roku).
Polecane jest zaprawienie sadzeniaków poprzez maczanie lub oprysk w skrzynkach roztworem 10% EM Naturalnie Aktywny lub EM Ogród (2l/100kg).

I Oprysk: przygotowanie pola pod uprawę ziemniaka wiosną, oprysk na glebę i wymieszanie. Dawka: 20l EM Naturalnie Aktywny i opcjonalnie 2l EM 5 w min.300l wody na hektar.

II Oprysk: 14 dni po wschodach i zastosowaniu herbicydów. EM Naturalnie Aktywny 10l i opcjonalnie 2l EM 5.

III Oprysk: przed zakryciem redlin przez nać ziemniaczaną. EM Naturalnie Aktywny 10l i opcjonalnie 2l EM 5.

IV Oprysk: po zbiorach na resztki. EM Naturalnie Aktywny 20l i opcjonalnie 2l EM 5.

Dodatek preparatu EM 5 zabezpiecza rośliny przed chorobami grzybowymi i odstrasza szkodniki, działa skutecznie na ograniczenie stonki. W zależności od ewentualnych zagrożeń takich jak deszcze długotrwałe lub przelotne występujące co kilka dni wykonujemy dodatkowe zabiegi tak jak w oprysku III (EM Naturalnie Aktywny 10l + 2l EM 5. W przypadku gdy harmonogram oprysków chemicznych nie pozwala na zastosowanie Efektywnych Mikroorganizmów w sezonie wegetacyjnym należy zwiększyć wiosenny oprysk przed wysadzeniem do ilości 60-80l/ha.

BURAKI CUKROWE

 

Dzięki stosowaniu Technologii EMTM korzenie buraków są dorodne i stanowią doskonały, wartościowy plon handlowy, ze względu na wysoką zawartość cukru.

Podstawowa dawka na 1 ha/rok wynosi 40l (60l w pierwszym roku) preparatu EM Naturalnie Aktywny i opcjonalnie 4l (6l w pierwszym roku) preparatu EM 5.

Pierwszy zabieg wykonujemy od wiosny przed lub po sadzeniu. Dawkowanie: 20l EM Naturalnie Aktywny + 2l EM 5 w minimum 300l wody(40l w pierwszym roku).

 

Drugi zabieg wykonujemy po zbiorach i mieszamy z ziemią. Dawkowanie:20l EM Naturalnie Aktywny + 2l EM 5 w minimum 300l wody.
Dodatek preparatu EM 5 zabezpiecza rośliny przed chorobami grzybowymi i odstrasza szkodniki, działa skutecznie na ograniczenie nicieni.
Podane powyżej dawki preparatu można podzielić i zamiast 2 w roku wykonać 3-4 zabiegi, co przełoży się na zwiększoną odporność buraków na choroby i szkodniki. Przy polach mocno zdegradowanych podstawową dawkę roczną należy zwiększyć do 80 litrów.

 

 

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

 

 

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU

 

 

 

KUP TERAZ -przejdź do SKLEPU40 – 60 gram