Nagrody

Aktualności

Nagroda na XXIX Targach Bliżej Zdrowia Bliżej Natury
8 marca na XXIX Targach Bliżej Zdrowia Bliżej Natury w KATOWICACH
otrzymalismy za nasze produkty nagrodę główną targów Drzewko Życia
wiecej

 

Nowości

SAMOPSZA

CHARAKTERYSTYKA
-Samopsza charakteryzuje się przeciętnie największym udziałem kwasów nienasyconych, które stanowią ok.83% sumy wszystkich kwasów.
-Samopsza charakteryzuje się bogatszym w porównaniu do pszenicy zwyczajnej i orkiszu składem mikro- i makroelementów, zwłaszcza Mg, Fe, Zn, Mn.
-Samopsza posiada kilkukrotnie wyższą zawartość karotenoidów, w szczególności luteiny i zeaksantyny, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie oka ludzkiego.
-Zawiera bardzo dużo białka, które charakteryzuje się korzystnym składem aminokwasowym dzięki większemu udziałowi aminokwasów egzogennych takich jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina oraz izoleucyna.

-Charakteryzuje się doskonałym składem kwasów tłuszczowych, gdyż dominują kwasy C18:2, C18:1 i C 16:0, stanowiące średnio 95% sumy wszystkich kwasów.

-Gliadyny zawarte w glutenie samopszy wykazują niską toksyczność co stwarza potencjalną możliwość
stosowania w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu.

Kup TERAZ

Nowy punkt sprzedaży: "ZAGRODA u CHMIELA"

Kalinówka 178  21-040 Świdnik

mapka_dojazdu_zenszen_Kalinowka

RZETELNA FIRMA


Rozpoczęliśmy wykopki topinambura na naszych plantacjach. Zapraszamy na zakupy świeżego topinambura.

Topinambur - Słonecznik bulwiasty w kuchni

topinambur_roslina

Właściwości lecznicze topinambura

Wartości odżywcze bulw topinambura są godne polecenia, zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę, zawierają bowiem nie skrobię, lecz aż 18% inuliny, przekształcającej się we fruktozę (cukier prosty) dobrze tolerowaną przez diabetyków. Walory lecznicze topinambura zostały wykorzystane przy produkcji leku o nazwie Topinulin, dostępnego w aptekach.

Można go stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania właściwej mikroflory jelit, w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinambura są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu.

kup teraz

Gorąca herbata z plasterkiem topinambura

lepiej smakuje niż z plasterkiem cytryny, dlatego bulwy tej rośliny bywają nazywane cytrusami północy, jednak pod względem wyglądu znacznie im bliżej do ziemniaków. Jest to bowiem wysoka bylina wytwarzająca podziemne bulwy, przypominające guzowate ziemniaki w zależności od odmiany białe, żółte, różowe, czerwone albo fioletowe, z białym bądź żółtym miąższem.

O topinamburze pisał w 1603 roku Samuel Champlain, podróżnik, pionier kolonizacji francuskiej w Kanadzie, założyciel Quebecu. Od dawien dawna uprawiali go Indianie, od których wiedzę o użyteczności kolorowych bulw pierwsi przejęli Francuzi. Na początku XVII wieku roślina "z korzeniami o smaku karczocha" trafiła do Francji, a następnie do Anglii. Wojna trzydziestoletnia upowszechnia uprawy topinambura w całej Europie, wnet jednak, bo już w XVIII wieku, na dalszy plan zepchnęły go ziemniaki i odtąd użytkowany był jako ceniona roślina pastewna.

Odżywcze i smakowe walory topinambura najbardziej doceniają Francuzi, którzy kolorowe bulwy przyrządzają na dwadzieścia sposobów, od surówek po frytki. Na południu i w środkowej Francji do dzisiaj występują liczne plantacje tej rośliny. Uprawia się ją również w Niemczech oraz w USA. W Polsce popularna była przed wojną na Śląsku.

Obecnie trudno kupić topinambur w sklepie. Kto ma działkę lub ogród, może zamówić sadzeniaki lub bulwy konsumpcyjne w naszym gospodarstwie i założyć na wiosnę lub jesienią własne poletko lub uprawiać tę w formie żywopłotu wzdłuż ogrodzenia .
Do celów kulinarnych należy wybierać duże, kruche i jędrne bulwy.

Przechowuje się je nie umyte, w lodówce w pojemniku na warzywa lub w chłodnym i suchym miejscu. Obrane bulwy należy wkładać kolejno do zimnej wody zakwaszonej sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Gotuje się je tak samo jak ziemniaki, tyle że krócej. Metodą prób i błędów trzeba ustalić czas gotowania. kup teraz

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Uprawa Topinambura( Helianthus tuberosus)

Na 1 m kwadratowy uprawy potrzeba około 15 bulw sadzeniaków. Jeden sadzeniak daje  około 10 bulw. Topinambur raz posadzony obficie plonuje co najmniej dziesięć lat.

Jest odporny nawet na 50-stopniowe mrozy i nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Wykopki zaczęte w październiku można, prowadzić dokąd ziemia nie zamarznie lub wiosną - od marca do czerwca, gdyż bulwy doskonale zimują.

Gdy podczas wzrostu roślin panuje sucha i słoneczna pogoda, wystarczy je okopać. Pojedyncze bulwy osiągają spore rozmiary, nierzadko ważą nawet pół kilograma.

topinambur

 

Termin wysadzania:jesień do zamarznięcia gleby, wiosna do końca maja
Zakup do: ceny netto
1-5  kg - 9 zł/kg     -przesyłka pobranie- 20zł- po przedpłacie-16 zł
10 kg -  6,5 zł/kg   -przesyłka pobranie- 20zł- po przedpłacie-16 zł
30 kg    4,7 zł./kg  -przesyłka pobranie- 25zł- po przedpłacie-21 zł


Gospodarstwo Ekologiczne Sławomir Chmiel

tel.kom.: 602  622-328; 536 622-328

Kalinówka 178 , 21-040 Świdnik

Gospodarstwo - Suchodoły 150  Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

przejdź do sklepu...