Nagrody

Aktualności

Nagroda na XXIX Targach Bliżej Zdrowia Bliżej Natury
8 marca na XXIX Targach Bliżej Zdrowia Bliżej Natury w KATOWICACH
otrzymalismy za nasze produkty nagrodę główną targów Drzewko Życia
wiecej

 

Nowości

SAMOPSZA

CHARAKTERYSTYKA
-Samopsza charakteryzuje się przeciętnie największym udziałem kwasów nienasyconych, które stanowią ok.83% sumy wszystkich kwasów.
-Samopsza charakteryzuje się bogatszym w porównaniu do pszenicy zwyczajnej i orkiszu składem mikro- i makroelementów, zwłaszcza Mg, Fe, Zn, Mn.
-Samopsza posiada kilkukrotnie wyższą zawartość karotenoidów, w szczególności luteiny i zeaksantyny, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie oka ludzkiego.
-Zawiera bardzo dużo białka, które charakteryzuje się korzystnym składem aminokwasowym dzięki większemu udziałowi aminokwasów egzogennych takich jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina oraz izoleucyna.

-Charakteryzuje się doskonałym składem kwasów tłuszczowych, gdyż dominują kwasy C18:2, C18:1 i C 16:0, stanowiące średnio 95% sumy wszystkich kwasów.

-Gliadyny zawarte w glutenie samopszy wykazują niską toksyczność co stwarza potencjalną możliwość
stosowania w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu.

Kup TERAZ

Nowy punkt sprzedaży: "ZAGRODA u CHMIELA"

Kalinówka 178  21-040 Świdnik

mapka_dojazdu_zenszen_Kalinowka

RZETELNA FIRMA


EM-Naturalnie Aktywny to uaktywniona kompozycja efektywnych mikroorganizmów Zastosowanie: Stosować EM-NA w formie oprysku w stężeniu około 5-10 % czyli 1 litr EM-NA na 10 l wody;

Uwaga:

ponieważ otrzymany preparat ma bardzo niskie pH i z uwagi na to, że są to żywe mikroorganizmy należy zawsze stosować EM-A na rośliny w warunkach wysokiej wilgotności powietrza oraz nie stosować w czasie silnego nasłonecznienia Uwaga! Najsilniejszym wyciągiem roślinnym jest wyciąg sporządzany na bazie EM 5.

Maczanie rozsad i sadzonek krzewów i drzew 1litr EM A na 10 litrów wody. Sadzonki tuż przed posadzeniem zamoczyć. Podobnie sadzaniu krzewów i drzew. Starannie zamoczyć system korzeniowy. Tak zabezpieczone rośliny, krzewy i drzewka łatwiej i szybciej przyjmują się.

Opryskiwanie roślin

Opryskiwanie jest najczęstszą formą stosowania efektywnych mikroorganizmów w trakcie wegetacji większości roślin uprawnych. Najlepsze efekty uzyskuje się stosując zaprawianie materiału siewnego i sadzeniakowego wodnym roztworem EM-A oraz kilkakrotny oprysk jedną z aktywnych form efektywnych mikroorganizmów podczas wegetacji roślin.

Najczęściej stosowaną do oprysku formą aktywnych EM jest EM-A oraz EM-5 (forma grzybobójcza) z dodatkiem wody jako rozcieńczalnika i nośnika. Dawka do jednorazowego oprysku wynosi od 20 do 30 litrów EM A lub od 1 do 1,5 litra EM- 5 na 1 ha zmieszanych z wodą tak aby ilość cieczy roboczej wynosiła od 300 do 400 litrów na 1 ha. Oprysk można wykonywać na wszystkie rośliny uprawne.

W przypadku roślin podatnych na choroby grzybowe należy stosować do oprysku przemiennie EM- A i EM 5. Dla przykładu w przypadku ziemniaków dobre efekty uzyskuje się stosując sześciokrotny oprysk w tym trzykrotnie stosując EM-A i trzykrotnie EM 5. Stosując oprysk na małych powierzchniach w tym głównie w uprawach pod osłonami przy użyciu opryskiwacza plecakowego przykładowe stężenie cieczy roboczej może być następujące: 1 litr EM-A na 10 – 20 litrów wody.

1 EM - NATURALNIE AKTYWNY
2 EM - Probiotyk
3 EM - Ogród
4 EM - Refresh
5 Proszek ceramiczny